9 неща, които не знаете за Bill Gates

bill gates

Bill Gates, всички го знаем като човека, който промени историята на компютрите през миналия век, благодарение на операционната система Windows. Милиардерът всъщност, който е доста скромен човек, вместо да се фука с парите си и да ги мята наляво-надясно, той предпочита да ги инвестира в добри каузи и да бъде полезен на човечеството.

В тази статия ще споделим с вас някои неща, които може би не знаете за милиардера, но някои от тях пък може да сте ги чували. Е, важното е да се научава нещо ново всеки ден, така че хайде да разгледаме тези 9 факти за Bill Gates.

  1. Наричат го още скромният милиардер

Появата на Windows направи Бил най-богатия човек на света, но това не означава, че е егоист. Със добрите дела и инвестициите в добри каузи, вече го е доказвал. Може да се каже, че той дори не харчи почти нищо за себе си и даже не смятал да завещае цялото си състояние на децата си. Едно от най-луксозните неща, които притежава в днешно време е неговият частен самолет, който още го нарича „виновното удоволствие“ и „голямото самохвалство“.

Според Гейтс да инвестираш в добра кауза е също толкова трудно, колкото да печелиш пари. В бъдеще той възнамерява да инвестира още повече в добри каузи.

  1. Един от вредните му навици е псуването

Гейтс е псувал толкова много в миналото, че дори си наел човек, който да брои неприличните думи, които изричал за да осъществи някакъв контрол върху лексиката си. Причината била проекта Microsoft Excel. Личен свидетел е Джоел Шолески (изпълнителен директор на Stack Overflow), който през 90-те години на миналия век бил програмен мениджър на екипа на Excel.

  1. Гейтс е работохолик

На всички е ясно, че да разработиш операционна система като Windows не е лесна работа. През този период, още в самото начало, Гейтс е оставал в кабинета си в продължения на дни и работил по проекта си почти без да спира, неуморно. Но като си направим равносметка сега, наистина усилията и тоновете пот, безсънните нощи, сега му се отплащат безвъзмездно.

  1. Успехът на Bill Gates изисквал търпение и не е дошъл така лесно

Днес най-различни компании произвеждат хардуер за компютър, но не можело да се каже същото преди тридесет години по-рано и да убедиш големите играчи на пазара е било адски трудно начинание за онова време, особено когато става въпрос за един тийнейджър. Производителите на компютрите IBM и DEC са разработвали сами целия софтуер, казва Бил Гейтс. Ако трябва да го кажем накратко и по разбираем начин като кажехме „Искаме да разработим операционна система“, получавахме въпрос – „А кои сте вие?“, естествено разговорът приключваше още на „Ние сме ученици от гимназията“.

  1. Bill Gates е имал винаги план Б и той е бил изкуствения интелект

Много хора ще кажат, че господин Гейтс има успешна кариера благодарение на Windows, но самият той споделя, че ако Майкрософт е нямал този успех, в противен случай щял да се занимава с изкуствен интелект.

Милиардерът споделя, че имал опасения, че ще загуби доста работа и възможност в сектора на изкуствения интелект. Един от другите пътища, които би могъл той да поеме е AI.

  1. Bill Gates споделя, че появата на Windows е имал лош старт

Върху развитието на компютрите имат голямо влияние съперничеството на OS / 2 и Windows. „Битката на слабите“ –  така описва цялата история чичо Бил. До 1990 година нито един продукт не се е продавал, но след това операционната система пожънал успех.

  1. Бил никога не отказва да настъпи газта докрай

Милиардерът е бил голям привърженик на високите скорости и на младини е притежавал впечатляваща, даже завидна колекция от Porshe-та, които тормозил без да се притеснява. Не отрича, че по онова време е имал доста глоби за превишена скорост и само за тази цел си наел адвокат. Имало е и случай, в който е ударил кола на един паркинг и след това оставил визитката си на собственика, за да направи контакт с него в по-късен етап.

  1. Minisweeper про-геймър

Сигурно няма човек, който да не знае за тази игра, която става налична със самата инсталация на операционната система. Bill Gates е бил доста добър в играенето на тази игра, изискваща търпение, съсредоточеност и най-вече късмет.

  1. CTR+ALT+DEL е бил инженерска грешка

Преди Windows 10, за да влязат в системата потребителите трябвало да въвеждат всеки път клавишната комбинация Ctrl-Alt-Del. Гейтс споделя, че това неудобство е било заради инженерите на IBM, понеже при разработка на клавиатура за първите компютри те не искали да сложат отделен клавиш за тази операция.

„Не мисля, че е възможно да се върнем назад във времето и да променим някои неща, без да изложим на риск други. Разбира се, ако можех да внеса малка корекция, щях да направя операция с един бутон“, казва още Bill Gates в събитие за набиране на средства в Харвард, проведено от The Verge.

Автор: AdoBiz

Вашият коментар