Bitcoin става на 9 години

bitcoin

Електронната система за крипто-валута с отворен код Bitcoin бе анонсирана от неизвестния Satoshi Nakamoto на 31 октомври 2008, който се счита и за основател. Може би вече всеки средно напреднал интернет потребител е чувал за тази крипто-валута, която е децентрализирана т.е. няма централно място на управление, не се държи от някаква организация, финансова институция или от някаква друга форма за управление.

Всъщност за рождена дата на Bitcoin-а се определя 3 януари 2009 година, понеже тогава се създаде първия блок „номер едно“, който в по-късен етап се преименува на „нулевият блок“ т.е. началото на една революция във финансовата система. Днес криптовалутата Bitcoin постави световен рекорд, като отбеляза уникален ръст на цената си и благодарение на това стана лидер в списъка. Даже може да кажем, че създаде бум на инвестициите в сектора на криптовалутите – инвеститори, предприемачи, трейдъри, майнъри, компании, аналитици и всички останали, които инвестираха в него, вече берат върха на черешата.

През 2009 година, при изчисляване на един блок майнърите получаваха награда от 50 биткойна, а сложността на мрежата беше приета за 1. Тогава Bitcoin-a не беше най-прословутото нещо на света, но важното беше, че основите бяха положени. Сега от мнозина той се счита за финансов балон, пирамида, загуба на време, план за унищожение на финансовата система,  а за други е абсолютно хитър метод на масоните за поставяне началото на една нова финансова революция.

Има най-различни спекулации, всеки има различно мнение по въпроса, но факт е, че днешно време в редица държави можеш да използваш тази криптовалута като начин за разплащане. Разбира се, всяко едно нещо си има и отрицателна страна. Понеже мрежата е децентрализирана, тя се използва и от страна на лошите хора и престъпни групи като хакери, мафиоти и различни криминални организации.

Не знаем какво ще бъде бъдещето на криптовалутата Bitcoin, но само времето може да ни даде ясен отговор на този въпрос.

Автор: AdoBiz

Вашият коментар